Search inside feve.org

Search

Glass news / Other news

Verpakkingsglas om CO2 met 50% te verminderen

Brussels, 16 March 2020

Brussel, 16 maart 2020

Voor de allereerste keer komen de europese fabrikanten van verpakkingsglas samen om de eerste grootschalige hybride elektrische oven te bouwen die op 80% groene stroom werkt. 

De “Furnace of the Future” is een fundamentele mijlpaal in het decarbonisatietraject van de industrie naar klimaatneutrale glasverpakkingen. Het zal de eerste grootschalige hybride oxy-fueloven ter wereld zijn die op 80% hernieuwbare elektriciteit draait, zal de huidige fossiele energiebronnen vervangen en de CO2-uitstoot met 50% verminderen.

Voor de allereerste keer heeft de industrie gekozen voor een gezamenlijke aanpak waarbij 20 glasverpakkingsproducenten de handen in elkaar geslagen hebben om een proefproject om het concept te bewijzen op te starten en te financieren.

“We zijn erg trots om dit joint-industry project aan te kondigen”, zegt Michel Giannuzzi, voorzitter van FEVE. “De hybride technologie is een stap voorwaarts in de manier waarop we produceren en zal ons in staat stellen om de CO2-voetafdruk van de productie van glasverpakkingen aanzienlijk te verminderen. Deze stap markeert een belangrijke mijlpaal voor de glassector in de implementatie van onze decarbonisatiestrategie”.

De industrie werkt vandaag al met elektrische ovens in verschillende van haar 150 glasfabrieken in Europa, maar deze zijn slechts kleinschalig en worden uitsluitend gebruikt voor de productie van (kleurloos) flintglas op basis van nieuwe grondstoffen. Daardoor wordt er tot nu toe zeer weinig tot geen gerecycled glas gebruikt. Met deze nieuwe technologie zal de industrie in staat zijn om meer dan 300 ton per dag van elke glaskleur te produceren, terwijl het gebruikmaakt van een zeer hoog gehalte aan gerecycled glas.

Ardagh Group – de op één na grootste glasverpakkingsfabrikant ter wereld – heeft zich vrijwillig aangemeld voor de uitbouw van de oven in Duitsland. De oven zal in 2022 worden gebouwd zodat de eerste resultaten in 2023 kunnen worden geëvalueerd.

“Met deze nieuwe technologie beginnen we aan de reis naar klimaatneutrale glasverpakkingen en garanderen we de duurzaamheid van de productie op lange termijn”, zegt Martin Petersson, CEO van Ardagh Group, Glass Europe. “We willen de levensvatbaarheid van het elektrisch smelten op commerciële schaal aantonen, wat een revolutie zou betekenen voor de markt voor consumentenglasverpakkingen.

Het tot leven brengen van de “Furnace of the Future” is een uiterst ambitieus project dat aanzienlijke financiële en personele middelen en een breed scala aan expertise vereist. Daarom heeft de industrie zich ertoe verbonden om samen te werken. Door te kiezen voor een sectorale aanpak wil zij ook de steun van de Europese Commissie krijgen via het ETS-innovatiefonds. Ondanks het grote belang van dit project is het echter niet het enige initiatief waar de industrie aan werkt. Andere wegen naar schone productietechnologieën en klimaatneutrale glazen verpakkingen werden al ingeslagen of worden verkend.

***

Over het projet

Waarom het er toe doet:

Vandaag wordt het gebruik van elektriciteit als belangrijkste energiebron in de glasverpakkingsindustrie beperkt tot kleinschalige ovens voor (wit) flintglas zonder gebruik te maken van gerecycled glas. De nieuwe technologieën zullen deze beperkingen aanpakken.

Door 80% van het aardgas te vervangen door groene stroom, vermindert de technologie de uitstoot van de ovens met 60% of ongeveer 50% van de totale CO2-uitstoot van een glazen verpakkingsfabriek.

Voor het eerst in de geschiedenis zal dit project de beste ingenieurs van 20 glazen verpakkingsfabrikanten samenbrengen om aan te tonen dat dit mogelijk is.

De technologie zal de industrie in staat stellen om hoge percentages gerecycled glas te gebruiken, wat momenteel nog niet mogelijk is met elektrische ovens. Voor elke extra 10% gerecycled glas in de oven is er een extra vermindering van de CO2-uitstoot met 5% en het energieverbruik met 3%.

Door de flexibiliteit van de hybride technologie kan daarnaast worden overgeschakeld op andere energiebronnen in geval van bevoorradingsproblemen, wat garandeert dat er geen verstoring van de productie zal optreden.

De extra kosten (kapitaaluitgaven en operationele uitgaven) van een hybride oven ten opzichte van een conventionele oven worden geschat op maximaal 40 miljoen Euro over de levensduur van 10 jaar van de oven. Dat is voornamelijk te wijten aan de hogere kosten van elektriciteit in vergelijking met aardgas (ongeveer drie keer zo hoog per MWh).

 Tijdlijn:

 Het demonstratieproject zal in 2022 worden uitgebouwd en de eerste resultaten zullen in 2023 worden geboekt. De volgende stappen zijn het selecteren van een ovenleverancier, het aanvragen van een subsidie bij het ETS-innovatiefonds en het opzetten van een nieuwe juridische entiteit voor het beheer van het project.

 

Lijst van de 20 “Furnace of the Future” oprichtende bedrijven (vanaf 16 maart 2020

 

Allied Glass www.alliedglass.com
Ardagh Group www.ardaghgroup.com
BA Glass www.baglass.com
Beatson Clark www.beatsonclark.co.uk
Bormioli Luigi www.bormioliluigi.com
Gerresheimer www.gerresheimer.com
GCA Gürallar Cam Ambalaj www.gca.com
O-I Europe www.o-i.com
Pochet www.groupe-pochet.fr
Saverglass www.saverglass.com
SGD Pharma www.sgd-pharma.com
Steklarna Hrastnik www.hrastnik1860.com
Stoelzle www.stoelzle.com
Verallia www.verallia.com
Verescence www.verescence.com
Vetreria Etrusca www.vetreriaetrusca.it
Vetropack www.vetropack.com
Vidrala www.vidrala.com
Wiegand- Glashüttenwerke GmbH www.wiegand-glas.de
Zignago Vetro www.zignagovetro.com

 

Voor meer informatie, contacteer:

Fabrice Rivet, Technical Director, FEVE, f.rivet@feve.org, +32 (0)2 536 00 83,

Michael Delle Selve, Senior Communication Manager, FEVE, m.delleselve@feve.org, +32 (0)2 536 00 82, Mobile +32 475 52 24 58

Thank you for your download

The asset will be downloaded automaticly within a few seconds. Tank you for your interessed.

Name of download asset

Glass is made from natural ingredients – making it best for preserving taste and quality​. As a tasteless and odourless material with no chemical interaction, glass prevents the transfer.

Name

Email

Company

Job title

Subscribe to our newsletter
Download asset